W środę 05.06.2019 r. odbył się w naszej szkole konkurs kulinarny na „Najzdrowszą i najsmaczniejszą sałatkę świata”, który realizowany jest w ramach projektu „Trzymaj formę”.
W czasie konkursu uczniowie sami przygotowywali sałatki, które potem prezentowali przed jury.
Skład jury: p .Olga Zalewska, p. Elżbieta Dobies , p. Anna Sieradzka i uczennica klasy 3a gimnazjum Emilia Deręgowska.
Pierwsze miejsce zajęły uczennice klasy 8e: Marta Starczewska i Maria Dąbrowska.
Drugie miejsce zajęły uczennice klasy 8b: Karolina Turbacz i Oliwia Socha.
Trzecie miejsce zajęły uczennice klasy 6a: Zuzanna Korzeniewska i Julia Piotrowska.
Program „Trzymaj formę” realizowany jest metodą projektu, dzięki czemu wykracz poza podstawę programową i programy nauczania. Projekty powinny służyć promocji aktywności fizycznej, uczyć prawidłowego, czyli zróżnicowanego i zbilansowanego sposobu odżywiania się dzieci i młodzieży. Partnerami honorowymi programu są między innymi: Ministerstwo Zdrowia, Ministerstwo Sportu i Turystyki.
Koordynatorem programu „Trzymaj formę” w naszej szkole jest p. Olga Zalewska.
Ponadto w ramach programu „Trzymaj formę” uczniowie p. Zuzanny Mazuś-Kaliszewskiej zaprojektowali w języku angielskim plakaty przedstawiające „Zdrowy Talerz” oraz przygotowali prezentacje multimedialne dotyczące zdrowego stylu życia. Wychowawcy klas 5, 6, 7, 8 oraz gimnazjum otrzymali scenariusz zajęć dotyczący zasad zdrowego odżywiania, które realizowali na lekcjach wychowawczych.
Gratulujemy!